Popcorn!

Popcorn är stärkelserika torkade korn av majs som genom att de hettats upp så att skalet sprängts av ångtrycket bildar fluffiga tilltugg. Denna procedur kallas populärt "poppning" (att poppa). Popcorn tillverkas av en speciell, för ändamålet utvecklad, majs-sort eftersom vanliga majskorn har ett för mjukt skal för att kunna bygga upp det tryck som behövs.


I Sverige är det vanligast att man strör salt på sina popcorn och eventuellt smält smör. I andra länder som exempelvis Storbritannien och Tyskland, är i stället socker vanligt.


Popcorn är ett klassiskt tilltugg i biosalongen, men även vanligt förekommande på exempelvis tivoli och i hemmet.

Popcorn kan poppas i en popcornmaskin, kastrull eller mikrovågsugn.
De säljs opoppade för kastrull eller popcornmaskin och opoppade i särskilda papperspåsar som är avsedda för mikrovågsugn, så kallade mikro-popcorn eller mikro-pop.
Färdigpoppade försaltade popcorn i plast- eller aluminiumpåsar var vanligt förekommande i affärernena före 90-talet, innan mikropopcornens intåg. Dessa popcorn är praktiska, men nackdelarna är att popcornen inte är varma då de konsumeras och att de kan vara poppade långt innan slutkonsumtion.
Numera är dessa mer sällsynta i affärerna till förmån för många nyheter bland tilltuggen.
Popcorn-stånd är vanliga på biografer, festivaler, marknader och på tivolin. Där har man möjlighet att köpa varma poppade popcorn. När man köper popcorn från popcorn-stånd får man dem ofta i en stabil pappersbehållare eller pappersstrut.

NU
VET
NIII
LITEE
MEEEER
OOOOOOM
POPCOORN!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0